Când plănuiești să construiești propria casă, pe lângă decizii precum câte niveluri ar trebui să aibă, numărul de dormitoare, living cu bucătărie sau fără și alte astfel de opțiuni, trebuie să alegi și tipul structurii ei de rezistență. Aceasta poate fi construită din beton, cărămidă, metal sau lemn. Deși nu este nou pe piața de construcții, lemnul este acum în trend datorită avantajelor pe care le oferă, atât în perioada de construcție, cât și după aceea.
Structura la o casa de lemn este acum mai rezistentă datorită tehnologiilor moderne care permit prelucrarea avansată a lemnului. Prefabricarea pereților și planșeelor în fabrici scurtează timpul în care casa este ridicată și reduce considerabil deșeurile. Este nevoie însă de un constructor de case din lemn care să dețină capacități de producție și utilajele necesare. Ce alte avantaje mai au casele pe structură de lemn, aflați în cele ce urmează.
Avantajele caselor pe structură de lemn
Șantier mai scurt și mai curat. La construcția unei case pe structură de lemn nu se folosesc materiale care au nevoie de timp de întărire precum betonul sau mortarul și astfel de elimină timpul de așteptare pentru uscarea lor. Ridicarea casei se face repede pentru că se folosesc elemente și structuri mari. Iar dacă pereții și planșeele se fac în fabrici, iar în șantier doar se montează, timpul se scurtează și mai mult. De exemplu, o casă de 100 mp, pe un nivel, poate fi ridicată într-o săptămână.
Lipsa procedeelor umede și folosirea elementelor prefabricate au drept consecință un șantier mai curat. Nu mai sunt saci de ciment, resturi de beton întărit, cofraje. Pereții și planșeele sunt făcute cu precizie în fabrică, montarea lor pe șantier făcându-se fără ajustări.
Fundație mai ieftină. Lemnul este un material foarte rezistent, dar mai ușor de 3-4 ori decât betonul sau cărămida. Asta însemnă că, la aceeași rezistență, casa va fi mai ușoară. Fundația va trebui să susțină o greutate mai mică, de aceea va fi mai simplă și implicit, mai ieftină.
Spațiu util mai mare. Tot pentru că lemnul este mai ușor, suprafața utilă rezultată va fi mai mare decât a unei case de beton sau cărămidă cu aceeași amprentă la sol. Pereții din lemn vor ajunge la rezistența necesară la o grosime mai mică decât cei din alte materiale. Cu pereți mai subțiri, suprafața interioară care poate fi folosită va fi mai mare și astfel se câștigă spațiu.
Comportament mai bun la cutremur. Lemnul nu este doar ușor, este elastic și are capacitatea de a atenua șocurile ceea ce face ca structurile de lemn să se comporte mai bine la cutremur. Forța cu care acționează seismul asupra casei este direct proporțională cu greutatea ei. Fiind mai ușoară, forța seismică va fi mai scăzută.
Comportamentul mai bun la cutremur se datorează și elasticității și capacității de a prelua eforturile fără deformare. Spre deosebire de peretele de beton sau cărămidă, cel pe structură de lemn are capacitatea ca, până la un anumit nivel forței seismice, să revină la forma inițială fără crăpături sau deformări.
Eficiență energetică ridicată, adică costuri reduse de întreținere. Sistemul de construcție al caselor pe structură de lemn, cu materialul izolator pus în interiorul peretelui, permite o izolare termică foarte bună a casei. Eficiența energetică a casei este mult îmbunătățită dacă se apelează la un constructor case lemn cu capacitate de producție. Izolarea pereților, capacitatea ridicată de etanșare, precizia îmbinărilor contribuie la obținerea unei case bine izolate termic care va avea costuri reduse de întreținere, atât iarna, cât și vara.
Lemnul este un material natural, prietenos cu mediul și regenerabil. Folosirea lemnului, un material cald și natural, la construcția casei are avantajul obținerii unei atmosfere plăcute în casă încă de la început. Nu există răceala și umiditatea ridicată specifică caselor cu procedee umede. Iar avantajele lemnului nu se opresc aici. Este natural, contribuind la sănătatea fizică și psihică a locuitorilor, este prietenos cu mediul, are amprentă foarte scăzută de carbon, este regenerabil, iar în cazul demolării, poate fi recuperat și refolosit.
Experiența constructorului este, de asemenea, importantă
Casele pe structură de lemn actuale sunt rezistente și eficiente energetic pentru că beneficiază de tehnologii moderne. Performanțele ridicate nu se pot obține însă fără un constructor bun, care investește permanent în dezvoltare. Chiar dacă vorbim tot despre lemn, diferența față de vechile case este foarte mare, diferență făcută în mare parte de constructor.
Litarh este un producător de case pe structură de lemn cu sediul în Valea Moldovei, Suceava. Are o experiență în domeniu de aproape 20 de ani, timp în care a construit în țară și țări cu tradiție din Europa. Dotările din fabrică îi permit un grad avansat de prefabricare ceea ce face ca timpul petrecut pe șantier să fie scurt. Casele sunt 100% personalizabile. Toate detaliile sunt stabilite împreună cu beneficiarii și se bazează pe soft-uri de ultimă generație pentru ca rezultatul să se alinieze oricărei preferințe.