favipiravir

Favipiravir, posibil erou în lupta cu noul Coronavirus

Virusul SARS-CoV-2 (anterior desemnat 2019-nCoV) a apărut în decembrie 2019 și apoi s-a răspândit rapid la nivel mondial, în special în China, Japonia și Coreea de Sud. În data de 21 februarie 2020, au fost confirmate în total 76.288 cazuri de infecții cu noul coronavirus (COVID-19) și 2.345 de decese au fost raportate în China. Oamenii de știință se străduiesc să găsească medicamente pentru tratarea acestei boli.

Până acum cercetările au în vedere mai mult de 30 de agenți antivirali, inclusiv medicamente, produse naturale și remedii tradiționale chineze care ar putea avea eficacitate împotriva COVID-19. Câțiva dintre acești agenți au fost testați rapid în cadrul studiilor clinice și au demonstrat eficacitate preliminară împotriva COVID-19. Antivirale, inclusiv interferonul α (IFN-α), combinația lopinavir/ritonavir, clorochina, ribavirina și arbidolul au fost incluse în ultima versiune a ghidurilor pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul pneumoniei indusă de noul Coronavirus, ghiduri emise de Comisia Națională de Sănătate (NHC) a Republicii Chineze pentru tratamentul COVID-19.

Pe lângă medicamentele enumerate care au fost incluse în ghiduri, favipiravir și-a dovedit eficacitatea în studiile clinice. Favipiravir a fost aprobat pentru tratamentul gripei în data de 15 februarie 2020 în China. Acest medicamentul a fost testat prin studii clinice pentru tratarea COVID-19. Favipiravir este un nou tip de inhibitor al ARN polimerazei. În plus față de acțiunea sa asupra virusului gripal, faviripiravir este capabil să blocheze și replicarea altor ribovirusuri. Favipiravirul este transformat într-o formă activă fosforibozilată (favipiravir-RTP) în celule și este recunoscut ca a substrat de către ARN-polimeraza virală, inhibând astfel activitatea polimerazei. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că favoripiravirul ar putea avea acțiune antivirală asupra SARS-CoV-2, care este un ribovirus.

În data de 14 februarie, un studiu clinic asupra faviripiravirului pentru tratamentul COVID-19 inițiat de Centrul Național de Cercetare Clinică Medicală a Bolilor Infecțioase din Shenzhen a obținut rezultate promițătoare. Rezultatele preliminare obținute pe un total de 80 de pacienți (grupul experimental și grupul de control) au indicat că faviripiravirul are acțiune antivirală mai puternică decât cea a combinației lopinavir/ritonavir. Nu s-au observat reacții adverse semnificative în grupul de tratament cu faviripiravir, acest grup prezentând semnificativ mai puține efecte adverse decât grupul care a primit combinația lopinavir/ritonavir.

Marți, 17 martie, China a finalizat cercetările clinice ale favipiravirului, acesta demonstrând o eficacitate clinică bună împotriva Covid-19, potrivit unui oficial.

Rezultatele au arătat că pacienților care au primit tratament cu favipiravir li s-a negativat mult mai rapid testul pentru noul coronavirus comparativ cu pacienții din grupul de control.

Referințe științifice:

Delang L, Abdelnabi R, Neyts J. Favipiravir as a potential countermeasure against neglected and emerging RNA viruses. Antiviral Res. 2018; 153:85-94.

Furuta Y, Komeno T, Nakamura T. Favipiravir (T-705), a broad spectrum inhibitor of viral RNA polymerase. Proc Jpn Acad, Ser B, Phys Biol Sci. 2017; 93:449-463.

Liying Dong, Shasha Hu, Jianjun Gao1, Discovering drugs to treat coronavirus disease 2019 (COVID-19), Drug Discoveries & Therapeutics. 2020; 14(1):58-60.

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.