Unde ai nevoie de un termometru cu infrarosu?

Termometrele cu infrarosu sunt folosite pentru controlul calitatii si al procesului. Sunt utilizate pe scara larga: in calibrarea senzorilor de temperatura, masurarea si monitorizarea temperaturii masinilor sau masurarea temperaturii aerului si a produsului pentru transport.

Ele sunt capabile sa determine in mod fiabil temperatura unui obiect fara a-l atinge. Nu este o problema daca exista o distanta ceva mai mare pana la obiectul real. Raza laser loveste o suprafata si apoi masoara radiatia termica. Termometrele cu infrarosu sunt solicitate in special pentru masurarea punctului de roua in cladiri. Aceste modele speciale se numesc pirometre. Exista insa si alte domenii in care se folosesc termometre cu tehnologie infrarosu, precum determinarea temperaturii corpului. Apoi se vorbeste despre termometre clinice cu infrarosu.

Sunt indispensabile in lumea moderna de astazi. In comert si industrie, multe dintre metodele de lucru actuale nu ar fi posibile fara temperatura imposibil de masurat. Dar senzorii de temperatura joaca, de asemenea, un rol important in multe locuri de acasa.

Cum functioneaza termometrul cu infrarosu

Termometrele cu infrarosu sunt dispozitive de masurare a temperaturii care pot masura temperatura de suprafata a obiectelor sau a corpului uman fara contact. Fiecare obiect emite o anumita cantitate de radiatie termica, cunoscuta sub numele de radiatie infrarosie. In timp ce un termometru conventional necesita un senzor de temperatura care sa fie tinut pe suprafata de masurat, un termometru cu infrarosu functioneaza fara contact.

Senzorul de temperatura cu infrarosu emite un laser care transforma caldura radianta a obiectelor din optica termometrului in energie electrica. Un proces integrat evalueaza apoi temperatura si o afiseaza direct pe afisajul LCD.

Precizia masurarii este influentata de diversi factori. Acestea includ tipul de termometru cu infrarosu, suprafata obiectului, partea corpului care se masoara, distanta pana la obiectul de masurat sau mediul inconjurator.

In functie de model, un termometru infrarosu poate masura un interval de la -50 la +4.000 de grade Celsius. Multe termometre cu infrarosu au o gama de toleranta mai mica de ±0,4 grade Celsius. Precizia masurarii indica cat de mult se poate abate valoarea masurata de la valoarea reala. Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat masurarea este mai precisa. Procesorul intern al termometrului cu infrarosu evalueaza apoi intensitatea semnalului si calculeaza temperatura obiectului. Aceasta temperatura este apoi afisata pe un afisaj atasat la termometru. De regula, acest proces are loc in cateva secunde, astfel incat temperatura corpului sa poata fi citita in timp real.

Aplicatii pentru termometre cu infrarosu

Masurarea temperaturii in infrarosu poate fi utilizata in monitorizarea procesului, intretinerea predictiva si preventiva, aplicatiile electrice, asigurarea calitatii si in alte domenii.

Termometrele de contact cu infrarosu (IR) fara contact sunt ideale pentru tinte si masini in miscare, tinte periculoase si inaccesibile sau la distanta, componente electrice, sondaje „de ansamblu” ale masinilor sau suprafetelor, tendinte si chiar pentru litigii si apararea reclamatiilor de asigurari. Companiile de asigurari isi incurajeaza chiar clientii sa ia masuri preventive pentru a evita producerea daunelor.

Termometrele IR si camerele termice economisesc timp si bani atat pentru contractori, cat si pentru clienti. Ei efectueaza proceduri de diagnosticare care anterior puteau fi efectuate doar cu o oprire completa a sistemului.