Uleiul de măsline : beneficii și utilizare

Uleiul de măsline – acest ingredient minune folosit în special în dieta mediteraneeană – oferă, pe lângă savoarea sa inconfundabilă, numeroase beneficii asupra sănătății.

Efectele benefice ale consumului de ulei de măsline asupra organismului au fost observate încă din antichitate, Hipocrate fiind prima persoană care a început să-l folosească la tratarea rănilor și a leziunilor de pe piele.

Uleiul de măsline virgin este deosebit de bogat în vitamina E, substanța nutritivă cea mai importantă pentru sănătatea celulelor. Aceasta reduce stresul oxidativ, prevenind îmbolnăvirea și contribuind la menținerea tinereții organismului.

Acizii grași nesaturați din componența uleiului contribuie la reducerea colesterolului rău din sânge și ajută organismul să absoarbă mai multe substanțe nutritive esențiale.

Pe lângă substanțele enumerate mai sus, uleiul de măsline mai conține și: vitaminele B si C, sodiu, potasiu, calciu, fier, lecitine, clorofila, xantofila, precum și polifenoli, tocoferoli, fitosteroli, acizi terpenici si alți antioxidanți.

Tipuri de ulei de măsline

Există la ora actuală patru tipuri de ulei de măsline, uleiul extravirgin fiind cel mai potrivit pentru uzul alimentar. Acesta este extras din măsline proaspete, care sunt presate în primele 24 de ore de la recoltare, fără folosirea substanțelor chimice sau a căldurii excesive. În mod normal, în cazul unui ulei extravirgin, nivelul de acizi grași trebuie să fie sub 0.8%.

Uleiul de măsline virgin este de asemenea obținut prin presarea măslinelor proaspete, imediat după recoltare, însă nivelul de acizi grași este sub 2%, iar aroma este mai puțin intensă.

Uleiul de măsline rafinat este extras din pulpa ce rămâne după prima presare a măslinelor, prin folosirea căldurii. Uleiul este mai gras, mai acid și cu o aromă mai slabă.

Uleiul din resturi de presare este obținut prin prelucrarea turtelor de măsline care rezultă în urma procesului de extragere a uleiului extravirgin. Acest ulei este apoi rafinat, rezultând un ulei lipsit de gust și sărac în substanțe nutritive.

Utilizări ale uleiului de măsline

Daca sunteți în căutarea unui ulei de masline premium extravirgin, cu aciditate scăzută și gust desăvârșit, uleiul de masline Ionia este o alegere inspirată și sanatoasă. Brandul IONIA este renumit în Grecia, fiind un produs de o calitate excelentă, într-o mare varietate de gusturi.

Tehnologia de extractie a uleiului extravirgin Ionia este una specială. Aceasta se realizează la o temperatura constantă, de 22 de grade Celsius. Acesta este secretul aromei si al calităților extraordinare ale acestui ulei obtinut din măsline necoapte.

Uleiul de măsline poate fi folosit pe post de condiment pentru salate, dar poate fi adăugat și la sosuri, rețete de paste, fripturi, preparate cu legume, piureuri, fursecuri sau prăjituri.

De asemenea, uleiul de măsline este folosit și în industria cosmetică, pentru prepararea cremelor de față, a șampoanelor și a balsamurilor pentru păr.

Înființată în 1996, compania Render și-a dezvoltat în fiecare an activitatea, adaptându-se cerințelor clienților. Din dorința de a oferi produse de cea mai bună calitate consumatorilor din Romania, Render a introdus de fiecare dată în circuitul alimentar numai produse sănătoase, lipsite de conservanți și alte ingrediente chimice dăunătoare.