Protejeaza-te la escalada

Escalada este un sport practicat de oameni de peste tot din lume. In unele tari exista tipuri de escalada care fac spectacol pe internet, insa care nu pot fi practicate decat de profesionisti. Catararea pe cladiri inalte fara echipament de escalada, catararea pe gheata sau pe copaci foarte inalti. Acestea sunt doar cateva din tipurile de escalada existente in lume. In cazul in care esti pasionat de acest sport, iata care este echipamentul de protectie fara de care nu trebuie sa urci pe munte.

Cum ne protejam la escalada?

Activitatea de escalada ne solicita corpul si presupune sa ne folosim bratele, picioarele si forta corpului pentru a urca pe un perete de munte natural sau pe un perete de munte fals. Fizic trebuie sa fii in forma excelenta pentru a face escalada ca un profesionist. Dupa cateva incercari reusite in sala de sport, poti sa iti faci planuri pentru a merge la escalada in aer liber.

De obicei echipamentul de protectie este asigurat de sala de sport unde mergi sa te distrezi prin catarare. Atunci cand depasesti nivelul de amator este momentul sa iti achizitionezi unechipament special pentru escalada.

Pentru a tine pericolul de accidentare la distanta este important sa ne echipam corespunzator. Insa, care este bugetul necesar pentru echipamentul complet? Investind in echipamente de protectie de calitate ne bucuram de pasiunea pentru escalada si ne mentinem in siguranta. Bugetul trebuie sa fie ultimul criteriu pe care il avem in vedere, deoarece siguranta noastra este pe primul loc.

Ce cuprinde echipamentul de siguranta al unui pasionat de munte?

In primul rand imbracamintea si incaltamintea aleasa de pasionatii de escalada este una special lucrata. Materialul si cusatura hainelor de urcat de munte permit o mobilitate crescuta si asigura protectie termica. Hainele celor care fac escalada sunt mulate pe corp si nu stau in calea miscarilor in timpul urcarii.

Mergi la escalada in timpul liber si nu crezi ca este necesar sa faci o investitie in echipament? Gresit. Indiferent de frecventa cu care urci pe munte, echipamentul trebuie sa ramana o prioritate. Alege si investeste intr-un echipament complet de protectie. Un costum complet include: bluza, pantalon, manusi pentru catarare, lanterna, centura speciala pentru catarare si incaltaminte speciala.

Pe langa imbracamintea speciala, foloseste cat mai multe elemente de siguranta : opritor de cadere, hamuri, blocator, scripete, corzi, dispozitiv de ascensiune si dispozitivul de coborare. Aceste elemente nu pot lipsi din rucsacul de escalada.

La munte folosim bocanci de protectie pentru drumetii. Insa, atunci cand faci escalada incaltamintea trebuie sa fie usoara pentru a-ti permite sa te cateri, sa nu iti alunece picioarele si sa fii cat mai usor posibil.

Riscurile intampinate pe munte

Pasionatii de escalada cunosc riscurile pe care acest sport le presupune. Atunci cand escaladam un perete de munte simtim adrenalina la cote inalte. Insa, escalada facuta corect nu ne pune in pericol. Respectand protocolul de echipare si de urcat pe munte ne mentinem departe de accidentari.

Pericolul pe munte poate veni din cauza temperaturilor extreme. Atunci cand suntem in mijlocul actiunii viteza cu care bate vantul este simtita mult mai intens. Soarele sau ploaia ajung sa fie factori de stres cand suntem in mijlocul actiunii de catarare pe munte.

Tipurile de escalada

In alte tari exista cluburi ale pasionatilor de escalada care au dus acest sport la nivel de olimpiada. Pentru anul 2021 este anuntata o noua proba la Jocurile Olimpice din Tokyo: escalada. Care sunt tipurile de escalada?

Daca esti pasionat/a de munte stii ca exista mai multe feluri de escalada. Cele mai cunoscute si mai populare tipuri de escalada practicate la noi in tara sunt escalada in sala de sport sau escalada in natura pe un perete de munte.

Catararea libera – sau fara echipament de protectie. O activitate care face parte din tipurile de escalada si care nu poate fi desfasurata de persoanele amatoare. Catararea libera presupune escalada fara nici un fel de instrument de ajutor. Ai un echipament de funii care este atasat de tine cu o centura, insa doar ca sa te mentina in siguranta in cazul unui accident. In rest, te cateri doar cu forta mainilor si a picioarelor fara sa folosesti echipamentul de escalada.

Sezonul de escalada si locatiile ideale

Escalada nu este un sport de sezon. Poti urca pe un perete in sala de sport, sau poti face escalada la munte pe timp de vara sau iarna. Escalada este un sport mereu la indemana celor care sunt in forma fizica foarte buna. Iarna doar profesionistii practica escalada pe munte, deoarece acest sport practicat pe timp de iarna solicita corpul foarte mult.

La noi in tara poti merge la escalada in diverse locatii: Muntii Bucegi, Muntii Piatra Craiului, Cheile Bicazului sau Muntii Hasmas. Tine cont ca un traseu de escalada este clasificat in functie de dificultate, de la usor pana la foarte dificil. Alege un traseu in functie de starea ta fizica si intotdeauna foloseste echipamentele de protectie pentru a te mentine in siguranta.