Organizarea de primăvară pentru mai multă eficiență și productivitate

Odată cu primăvara, a venit și ritualul anual de curățare în profunzime a locuințelor noastre. Pentru un an cu adevărat productiv și plin de succes, nu te limita la curățarea casei. Aceasta este perioada perfectă să îți organizezi și reorganizezi lucrurile. Făcând acest lucru, vei putea apoi să desfășori toate activitățile din casă cu mult mai multă ușurință și rapiditate. 

Organizarea întregii locuințe, pe lângă curățarea acesteia, poate părea o sarcină dificilă. Nu trebuie să te simți însă copleșit. Dacă urmezi pașii de mai jos, organizarea va fi mult mai simplă.

Nu-ți fie frică de dezordine

Poate fi paradoxal, însă orice proces de succes de organizare a casei trebuie să înceapă prin dezordonarea spațiului. Dacă vrei ca locuința ta să arate ca cele din reviste de amenajări interioare, atunci trebuie să fii dispus să intri în profunzime în obiectele pe care le deții. Ca să vizualizezi corect lucrurile, ele vor trebui scoase din dulapuri, sertare, comode și rafturi. În caz contrar, organizarea va fi una superficială. Poate părea descurajat să îți vezi toate hainele în mijlocul camerei, însă așa le vei sorta și organiza cel mai eficient. 

Organizează în funcție de spații

Nu este deloc o idee bună să te ocupi de mai multe camere în același timp. Organizarea casei poate fi copleșitoare, cu atât mai mult cu cât toată casa ar fi dezordonată în același timp. Decide care sunt camerele cu care începi și cu care închei. De asemenea, această abordare pune accent pe crearea de spații desemnate pentru fiecare categorie de lucruri. 

Ține cont de faptul că, probabil, unele lucruri vor trebui mutate dintr-un spațiu într-altul și să lași suficient loc pentru acestea. Spre exemplu, mobilierul pentru hol ar trebui să conțină doar lucrurile utilizate frecvent. Dacă ai un palton gros sau o geacă de iarnă în hol, acestea ar trebui mutate într-un loc mai spațios. Prin urmare, asigură-te că păstrezi spațiu și accesorii, în acest caz umerașe, într-un dulap sau în dressing.

Sortează lucrurile de care nu mai ai nevoie

Pentru o casă organizată, trebuie să fii dispus să renunți la lucrurile care nu îți mai sunt folositoare. Nu numai că vei avea mai mult spațiu, dar îți va fi mai ușor să ții evidența lucrurilor tale. Oricare ar fi metoda pe care o alegi, cheia este să fii sistematic și nemilos. Trece în revistă fiecare obiect și întreabă-te dacă ai cu adevărat nevoie de el. Dacă răspunsul este nu, atunci scapă de el. Donează-l, vinde-l sau aruncă-l. 

Asigură-te că ai accesoriile potrivite

Folosește containere de depozitare, cutii și coșuri pentru a păstra lucrurile organizate și ascunse. Accesoriile de depozitare potrivite pot face toată diferența atunci când vine vorba de păstrarea lucrurilor ordonate mai mult timp. Cu stilurile și dimensiunile potrivite, poți maximiza spațiul de depozitare și, în același timp, poți ascunde dezordinea inestetică.

Un alt aspect cheie al organizării casei este acela de a profita de spațiul vertical ori de câte ori este posibil. Folosește biblioteci înalte sau rafturilor montate pe perete ca să obții spațiu de depozitare suplimentar fără să aglomerezi prea mult camerele din casa ta.  Aceasta este o opțiune excelentă pentru spațiile mici. 

Totodată, nu e suficient să organizezi lucrurile în funcție de sertare. Și în cazul acestora, va fi nevoie de accesorii pentru a crea și păstra ordine în lucruri. Fie că optezi pentru întregi organizatoare sau simple separatoare, asigură-te că le ai la îndemână înainte să începi, dar și că se potrivesc cu dimensiunea sertarului. 

Respectă planul

Poate fi descurajant să îți vezi casa dezordonată, în special în contextul în care îți doreai mai multă ordine, și să vezi că organizarea sa durează destul de mult. E important să perseverezi, pentru că o organizare temeinică de primăvară te va ajuta să fii mai eficient pe parcursul întregului an.