O nouă carte în domeniul Toxicologiei – „AMFETAMINELE ANOREXIGENE ÎNTRE UZ ȘI ABUZ. PROFILUL FARMACOTOXICOLOGIC AL AMFETAMINELOR UTILIZATE ÎN MANAGEMENTUL OBEZITĂȚII”

În data de 9 octombrie, 2019, s-a publicat în mediul online o nouă carte științifică în domeniul Toxicologiei, intitulată „Amfetaminele anorexigene într uz și abuz. Profilul farmacotoxicologic al amfetaminelor utilizate în managementul obezității”, scrisă de Lector univ. Dr. Alice Piperea împreună cu colaboratoarea sa, Andreea Braboveanu, Farmacist și Medic Veterinar. Această carte este publicată la o editură internațională.

Ca și în cazul celorlalte 18 cărți publicate anterior (despre care poți citi mai multe AICIAICIAICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI), au dedicat foarte mult timp documentării științifice, muncind enorm de mult, de la conținutul științific, până la tehnoredactare și realizarea coperții sale.

Această carte este dedicată specialiștilor în domeniul sănătății și se poate comanda online de AICI și de AICI

În lucrarea de față este tratată o temă de actualitate în domeniul toxicologiei și anume profilul farmacotoxicologic, abuzul și utilizarea frauduloasă a amfetaminelor supuse controlului și controlului strict utilizate în managementul obezității.

Această carte de toxicologie a fost scrisă din perspectiva a doi farmaciști, fiind concepută pentru specialiștii în domeniul sănătății, farmaciști și medici.  Toxicologia este una dintre cele mai complexe științe din domeniul farmaceutic, având o importanță majoră în domeniul farmaceutic și medical, reunind în studiul său, majoritatea disciplinelor farmaceutice.

Această carte prezintă problematica obezității și a amfetaminelor supuse controlului și controlului strict din mai multe perspective, plecând de la cea fiziologică, până la cea toxicologică. Această lucrare are ca obiective prezentarea detaliată a problematicii obezității, a tratamentelor disponibile, a profilului farmacotoxicologic al amfetaminelor supuse controlului și controlului strict, a cazurilor relevante de intoxicații prezentate de literatura de specialitate, precum și a problematicii contaminării suplimentelor alimentare anorexigene cu amfetamine și comercializarea medicamentelor contrafăcute cu acestea.

Obezitatea reprezintă o mare problemă la ora actuală la nivel mondial, iar tratamentul acesteia este unul complex. Pe lângă modificările necesare asupra stilului de viață, se intervine adesea și cu tratament medicamentos. Managementul farmacologic al obezității se realizează în principal cu substanțe active din clasa amfetaminelor.

Așa cum este cunoscut, amfetaminele sunt prescrise pentru managementul mai multor afecțiuni precum narcolepsia, ADHD sau obezitatea, iar cele supuse controlului și mai ales cele supuse controlului strict prezintă riscuri majore asupra sănătății.

În această carte sunt prezentate cele mai relevante date din literatura de specialitate care indică faptul că amfetaminele sunt utilizate abuziv destul de frecvent în vederea scăderii poftei de mâncare (în scop anorexigen) sau în scop recreațional, respectiv administrate incorect, atât de pacienții cărora li s-a prescris tratamentul respectiv, cât și de către cei care nu suferă de afecțiunile în care sunt indicate aceste amfetamine. Mai mult decât atât, unele amfetamine sunt adăugate în mod intențional în produsele fitoterapeutice, și suplimentele alimentare, pentru creșterea eficacității acestora, având în vedere că amfetaminele au eficacitate dovedită prin studii clinice. În aceste contexte, viața consumatorilor este pusă în pericol.

Cartea aboredează o temă complexă, cu importanță deosebită în domeniul medico-farmaceutic, prezentând aspecte relevante din mai multe domenii științifice conexe toxicologiei, precum fiziologia și patologia (fiind prezentate aspecte referitoare la digestie și obezitate), farmacologia și farmacognozia (fiind prezente atât produsele fitoterapeutice adjuvante în managementul obezității, cât și medicamentele utilizate managementul obezității, mecanismul de acțiune al acestora și utilizarea frauduloasă în condițiile contaminării intenționale cu amfetamine a produselor fitoterapeutice și falsificării produselor medicamentoase cu amfetamine), precum și cu biochimia, fiind prezentate căile de biotransformare a amfetaminelor descrise și a mecanismului lor de acțiune, acesta acționând în special asupra transmisiilor dopaminergice și serotoninergice, modificând astfel căile biochimice care modulează buna dispoziție, starea de veghe, apetitul și funcțiile cognitive.

Ca și celelalte cărți publicate anterior, cartea de față este documentată din punct de vedere științific, având aproximativ 600 de referinte bibliografice. Referințele bibliografice sunt reprezentate exclusiv de articole științifice, cărți de specialitate și website-uri ale autorităților competente. Majoritatea referințelor bibliografice sunt reprezentate de articole științifice recente și de actualitate. Documentarea acestei cărți acoperă atât domeniul clinic cât si pe cel farmacotoxicologic, informațiile fiind analizate în mod critic, fiind vizibil efortul de a le integra într-o concepție unitară.

 

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de MEDITAȚII la CHIMIE și/sau BIOLOGIE pentru BAC sau pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.