Dezvoltarea unui produs de succes se bazează pe sârguință și atenție la detalii. Entuziasmul pe care îl simți atunci când ai idea unui nou produs trebuie canalizat în etapizarea proceselor care vor transforma idea în realitate.
Când afacerea ta se bazează pe dezvoltarea unui produs cu ajutorul ingineriei mecanice și hardware, cu atât mai mult, ai nevoie de organizare în tot acest proces. Organizarea despre care vorbim se numește management de proiect și este o unealtă foarte utilă și esențială atunci când trebuie să te asiguri că toate obiectivele și termenele proiectului vor fi îndeplinite.
Managementul de proiect înseamnă aplicarea proceselor, metodelor, abilităților, cunoștințelor și expertizei unei echipe pentru a atinge obiectivele specifice ale proiectului conform rezultatului dorit, în parametrii conveniți anterior. Managementul de proiect are livrabile finale, care sunt limitate la un interval de timp și în funcție de buget.
Chiar dacă definiția de mai sus este una cât se poate de generală, ea ne oferă un punct de plecare în etapizarea întregului proces de management al unui proiect. Pentru a duce la bun sfârșit dezvoltarea unui produs trebuie să urmezi trei pași simpli, dar care vor avea un impact decisiv asupra produsului tău: planificarea procesului, monitorizarea progresului și raportarea regulată a stări proiectului.
Planificarea procesului
Planificarea procesului prin care se va dezvolta produsul gândit de tine este etapa inițială din planul de management al proiectului. În această etapă trebuie realizat un plan rezumat pentru implementarea proiectului. Definește cerințele principale ale proiectului, soluțiile preferate, gândește și pune pe foaie diverse ipoteze, evaluează riscurile proiectului, fă o analiză financiară și setează un calendar de implementare. Informațiile adunate în timpul acestor procese vor desena harta după care oamenii implicați în proiect se vor ghida pentru a dezvolta un produs de succes.
Monitorizarea progresului
Monitorizarea progresului este etapa în care te asiguri că implementarea se face conform planificării pe care ai făcut-o anterior. Urmărește indicatorii de performanță precum obiectivele proiectului, calitatea livrabilelor, efortul financiar și performanța proiectului pentru a determina dacă proiectul tău este în concordanță cu cele planificate. În timpul monitorizării poți identifica abaterile de la planul inițial și poți face ajustările necesare pentru revenirea pe drumul cel bun.
Raportarea rezultatelor
Este important săcunoștistarea în care se află procesul de dezvoltare a produsul tău ori de câte ori este necesar, motiv pentru care raportarea rezultatelor obținute pe parcurs este esențială. În timpul acestei etape este important să revii la rezultatul final anticipat în ceea ce privește costul, programul și calitatea rezultatelor obținute.
În domeniul ingineriei mecanice și hardware dezvoltarea unui produs de succes necesită expertiza unei întregi echipe, iar dacă nu dispui de resursele umane necesare ești nevoit să externalizezi întregul proces de management de proiect.
Lineo Engineering este compania care oferă servicii de management de proiect pentru start-up-uri și întreprinderi comerciale care dezvoltă soluții și produse cu ajutorul ingineriei mecanice și hardware. Cu peste șapte ani de experiență și clienți din întreaga lume, Lineo Engineering Timișoara îți pune la dispoziție expertiza de management de proiect pentru a te ajuta să dezvolți produse de succes.
Contactează echipa Lineo Engineering pe www.lineo-engineering.com și afla cum poti transforma idea ta în realitate.
Sursa foto: Lineo Engineering