Implantul dentar – ce este bine sa stii inainte de a te decide sa optezi pentru unul?

Inainte ca o persoana sa se decida cu privire la amplasarea implanturilor dentare, este bine sa stie in ce consta aceasta procedura, astfel incat sa fie pregatita atat pentru operatie, cat si pentru posibilitatile cu privire la viitorii dinti si angajamentul ei pentru intretinerea acestora.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un element din titan care se plaseaza prin interventie chirurgicala in osul maxilarului pentru a inlocui radacina unui dinte lipsa. Implantul sustine structurile protetice dentare, inclusiv coroane dentare, punti, proteze dentare.

Procesul de implantare are loc in general in doua etape si anume:

  • in prima etapa implantul dentar este plasat;
  • in a doua etapa este modernizat cu o structura dentara.

Acceptarea unui implant dentar de catre corpul uman este legata de un proces biologic numit osteointegrare. Cu alte cuvinte, se construieste o legatura fina intre implant si osul maxilarului.

Factorii care influenteaza reusita unui implant dentar

Plasarea si acceptarea cu succes a implantului dentar depind de starea de sanatate a persoanei, de medicamentele luate – acestea influentand procesul de osteointegrare si starea tesuturilor din gura – os si gingie.

Medicul evalueaza sarcina pe care trebuie sa o suporte implantul dentar si structura protetica in conditii normale de utilizare. Planificarea numarului si locatiei implanturilor dentare este cheia utilizarii pe termen lung a implanturilor dentare si a structurilor protetice, deoarece fortele si incarcarile biomecanice in timpul mestecarii sunt semnificative.

O conditie prealabila pentru reusita osteointegrarii este prezenta osului sanatos si a gingiilor sanatoase. Deoarece ambele se pot atrofia dupa extractia dintilor, uneori poate fi necesara o  pregatire din timp, pentru ridicarea sinusurilor si altoirea oaselor – astfel se va restabili creasta alveolara.

Ce structuri dentare pot fi plasate pe implanturi?

Structurile dentare fixe sau mobile pot fi asezate pe implant. In cazul unei variante de proteza fixa, dintii sunt ficsi, iar pacientul nu ii poate scoate din gura. Protezele dentare amovibile pot fi indepartate de pacient. Pentru conexiunea dintre implant si structura dentara, oricare ar fi aceasta, se foloseste un element structural de legatura, care se numeste bont. Acesta se fixeaza pe implant.

Care sunt riscurile si complicatiile implanturilor dentare?

Riscurile si complicatiile implanturilor dentare sunt impartite in trei grupe, dupa cum urmeaza:

  • primul tip apare in stadiul chirurgical, in care pot aparea sangerari abundente sau leziuni ale nervilor;
  • al doilea tip apare in primele 6 luni, cand rana se poate infecta sau procesul de osteointegrare poate esua;
  • al treilea tip sunt riscurile si complicatiile pe termen lung, in care pot aparea fracturi sau procese inflamatorii, ducand la pierderea implantului dentar.

Intretinerea implanturilor si protezelor dentare

Dupa plasare, implanturile trebuie curatate in acelasi mod ca si dintii naturali pentru a indeparta placa dentara. Datorita circulatiei sanguine mai active in tesutul gingival, ar trebui utilizata si ata dentara. Implanturile pot si ele pierde osul adiacent precum dintii naturali. De exemplu, daca pacientul sufera de parodontita implantul poate fi afectat de o boala similara.

Exista variatii ale durabilitatii coroanelor dentare in functie de locul lor in gura, de sarcina pe care o suporta si de materialele din care sunt fabricate. Atunci cand sunt utilizate implanturi pentru a mentine o proteza totala, conexiunile trebuie inlocuite sau reimprospatate la 1 sau 2 ani.