Giganții de jocuri video blochează vânzarea în Rusia

Fără echipe rusești din Fifa 22, fără acces la Xbox Game Pass, Gran Turismo 7 a dispărut din PlayStation Store, informează playresponsibly.ro.

Astfel au luat atitudine companiile de divertisment împotriva invaziei lui Vladimir Putin, care a început războiul a început pe 24 februarie. De atunci, comunitatea internațională s-a unit împotriva „regimului Putin”, aplicându-i diverse sancțiuni economice și comerciale.

La începutul lunii martie, Mikhailo Fedorov, viceprim-ministrul ucrainean care deține și funcția de ministru al inovației tehnologice, a distribuit pe Twitter o scrisoare adresată Xbox, PlayStation altor producători de jocuri video prin care cere sprijin din partea Ucrainei și blocarea tuturor jocurilor și ale conturilor înregistrate pe teritoriile Rusiei și Belarusului.

Apelul s-a răspândit rapid și nu a întârziat să producă rezultate concrete: primul care a implementat-o ​​a fost Electronic Arts care, după ce a scos naționala și echipele rusești din Fifa 22, a anunțat, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, întreruperea vânzării titlurilor și conținutului său în Rusia și Belarus. Textul spune: „Am decis să oprim vânzările de jocuri și conținut, inclusiv pachetele de criptomonede, în Rusia și Belarus. Așadar, titlurile și conținutul nostru nu vor mai fi disponibile pentru cumpărare în magazinul nostru, pe Origin sau în aplicația EA, chiar și în magazinele din joc. În plus, lucrăm cu parteneri pentru a elimina jocurile noastre din magazinele lor și pentru a bloca vânzarea de conținut nou de jocuri în regiune”.

Apoi, a venit rândul Microsoft. Printr-un comunicat de presă semnat de președintele Brad Smith, publicat pe blogul oficial, a clarificat poziția companiei fără nuanță: „La fel ca și restul lumii, suntem îngroziți, supărați și întristați de imagini și din vestea de la războiul din Ucraina și condamnăm această invazie nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei. Vă anunțăm că de astăzi vom suspenda toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia”.

O poziție care, în cazul Xbox, se traduce nu doar prin oprirea vânzărilor de titluri produse de Xbox Game Studios, ci și prin imposibilitatea utilizatorilor ruși de a achiziționa abonamente precum Game Pass și Xbox Live Gold de la retaileri oficiali. În momentul de față, însă, este posibilă efectuarea acestei achiziții, prin intermediul unui cod rambursabil, pe diferite site-uri, așa că pentru a exclude complet jucătorii ruși de la accesarea serviciilor Xbox ar fi necesară interzicerea întregului teritoriu.

Mișcarea Sony, în schimb, părea puțin ambiguă și nebuloasă și, fără nicio clarificare sau explicație oficială, a scos recentul Gran Turismo 7 de la vânzare pe PlayStation Store din Rusia. Pe pagina dedicată jocului scrie pur și simplu: „Data de lansare: în așteptarea confirmării”.