Gasirea unui loc de munca prin programul Integrare NEETS

Exista, in momentul de fata, numeroase persoane, atat tineri cat si cu varste de peste 30 de ani care nu au un loc de munca si sunt sau nu someri. Acest lucru are diverse cauze iar o parte din aceste persoane prezinta dorinta de a obtine un loc de munca astfel incat sa isi poata satisface cheltuielile lunare. In acest scop, a fost demarat in cateva zone ale tarii proiectul de Integrare NEETS al carui scop este de a oferi cursuri de formare profesionala si antreprenoriala si posibilitatea de gasire a unui loc de munca sau de deschidere a unei afaceri, pentru tineri ce au varste cuprinse intre 16 si 29 de ani, care nu sunt angajati si someri.

Principalele categorii spre care acest proiect isi indreapta atentia sunt cele defavorizate, minoritatile si persoanele din zone rurale unde exista grade scazute de angajare. Domeniile in care se realizeaza programe de training sunt numeroase si le ofera participantilor, in numar maxim de 274, acces la informatii utile si sisteme de invatare si formare cu ajutorul carora sa fie eligilibi in ocuparea unui loc de munca. Prin faptul ca programele implementate in cadrul proiectului sunt recunoscute nu doar la nivel local ci si national, cei ce finalizeaza aceste programe isi vor putea gasi un loc de munca oriunde in tara, in domeniul in care s-au format.

Este necesar ca tinerii ce doresc sa se inscrie in proiectul de Integrare NEETS sa fie inscrisi la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca la care este inregistrata localitatea in care acestia locuiesc. Daca nu este indeplinit acest aspect, se poate face foarte usor prin intocmirea documentelor necesare si prezentarea lor la sediul agentiei sau trimiterea in format digital, prin email. Inregistrarea unei persoane in sistem nu dureaza atat de mult si astfel, dupa ce acest pas este indeplinit se poate trece la cel de realizate a documentelor cerute pentru a aplica la programele oferite in cadrul proiectului, printre acestea numarandu-se formularul de inscriere, copii dupa documentele personale, adeverinta de la agentie pentru ocuparea fortei de munca in care sa se specifice gradul de ocupabilitate, acesta fiind de altfel foarte important, precum si altele, ce pot fi gasite pe site-ul integrareneets.ro.

Numarul total al participantilor la proiect este de 658, dintre catre 374 sunt tineri cu varste de la 16 pana la 29 de ani. Formarea profesionala este de tip initiere, specializare si perfectionare, aplicate in regiuni mai putin dezvoltate. Pe langa cele 374 de locuri, celelalte sunt destinate persoanelor de orice varsta, existand si din aceasta categorie mult anajati sau someri care doresc sa se poata forma sau perfectiona intr-un anumit domeniu in scopul gasirii unui loc de munca sa pentru a obtine o pozitie mai buna in cadrul loculuie munca curent.

Exista 4 grade de ocupabilitate, dupa cum ne spun cei din cadrul proiectului: A – „usor ocupabil”, B – „mediu ocupabil”, C – „greu ocupabil” si D – „foarte greu ocupabil”. Pe baza acestora, care sunt specificate in adeverinta de la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrati cursantii, sunt alese anumite programe de training si formare, profesionala sau antreprenoriala.

Cu ajutorul acestor cursuri si programe este mult mai usor pentru o persoana sa aplice pentru un loc de munca, chiar si pentru cele unde este necesar un nivel de cunostinte mai mare decat cel de baza dar care este de asemenea si mai bine platit si ofera mai multe oportunitati. Sunt oferite in acest sens si subventii, de pana la 1800 de lei, o suma poate ca nu mare dar suficienta pentru a oferi un sprijin temporar celor ce doresc cu adevarat sa obtina ceva bun.