Firma ta are nevoie de lichidități? Apelează la factoring!

Ești deținătorul unei firmei mici, aflate la început de drum și ai nevoie de lichidități pentru dezvoltare? Cu siguranță, una dintre principalele probleme în acest sens o constituie clienții care întârzie plata facturilor. Termenele de plată (care pot fi de 30, 60, 90 de zile sau chiar mai lungi) te pot pune în situații dificile, în care nu poți onora comenzi noi din lipsa materiei prime sau nu poți plăti salariile.  

Din păcate, pentru firmele mici (aflate la început de drum), obținerea unui credit bancar este foarte dificilă, pentru că trebuie să aibă un istoric mai îndelungat, o anumită cifră de afaceri și să gireze cu anumite bunuri. Există însă o soluție: factoringul! Factoringul presupune transformarea facturilor pe care le ai de încasat în lichidități. Atunci când vrei să-ți crești disponibilitățile de capital pentru afacerea ta, contactezi o companie de factoring și aceasta îți plătește în avans contravaloarea facturilor cu plata la termen care reprezintă sumele datorate de clienții tăi. Respectiva companie de factoring se obligă să recupereze banii de la clienții tăi, în contul facturilor pe care le-a cumpărat de la tine, în schimbul unui mic comision.

Iată câteva dintre avantajele factoringului:

Creșterea fluxului de numerar atunci când ai nevoie

Fie că ai nevoie de o soluție pe termen lung sau de o creștere temporară a fluxului de numerar, factoringul te poate ajuta să ieși dintr-o problemă dificilă cu banii. Fiecare firmă are nevoie mai devreme sau mai târziu de mai mulți bani cash – așa că, o companie de factoring îți poate oferi  numerar în baza facturilor tale. Acest lucru oferă șansa de a profita de oportunitățile de afaceri, cum ar fi contracte importante, care necesită un flux de numerar mai consistent.

Obține finanțare mai mare decât cele oferite de bănci

Grație factoringului, puterea de creditare depinde de valoarea facturilor pe care clienții trebuie să ți le plătească – deci este posibilă obținerea unor fonduri importante.

Băncile îți vor oferi credit în funcție de cifra de afacere a afacerii tale, în timp ce compania de factoring se va raporta doar la valoarea facturilor cu plata la termen și de puterea creditului clienților tăi. Dacă vinzi bunuri sau servicii către clienți puternici din punct de vedere financiar și ai facturi în curs de plată, poți obține o finanțare substanțial mai mare decât cea pe care ar putea să o acorde o bancă tradițională.

Dezvoltă-ți afacerea așa cum dorești

Primirea de numerar instant înseamnă că vei putea accelera strategia de dezvoltare a afacerii. Unele firme au nevoie să angajeze mai mulți oameni de vânzări pentru a-și asigura venituri mai mari. Altele vor avea nevoie de echipamente suplimentare pentru a fabrica produsele pe care le vând. În acest timp, altele ar putea avea nevoie de lichidități pentru marketing și publicitate, îmbunătățiri de birouri sau derularea de proiecte noi. Indiferent de necesități, cu ajutorul factoringului vei obține fondurile pentru a dezvolta afacerea.

Profită de reducerile furnizorilor

Discounturile pentru un volum mare de marfă, reducerile pentru plăți anticipate sau ofertele speciale pentru furnizori sunt opțiuni atractive – dar numai dacă ai capital disponibil în acel moment. Creditele bancare tradiționale nu sunt adesea suficient de rapide pentru a-ți permite să profiți de aceste discounturi. Dar acum, poți vinde facturile și elibera fluxul de numerar pentru a beneficia de oportunități de afaceri atunci când acestea apar.