De ce este obligatoriu vara, purtarea ochelarilor de soare pentru copii?

Pentru adulti, purtarea ochelarilor de soare in zilele de vara este ceva obisnuit. Pe langa aspectele legate de fashion si trenduri, ei au un rol foarte important in protejarea ochilor nostri.

Copiilor nu le pasa de moda, insa petrec mult mai mult timp afara, in sezonul cald, decat un adult. Expunerea excesiva la radiatii UV este vazuta drept o cauza a cataractei si a altor maladii oculare, de aceea este extrem de important ca cei mici sa beneficieze si ei de o protectie adecvata.

Pana la varsta de 12 ani, cristalinul, cel care asigura un filtru natural impotriva radiatiilor, nu este complet format. De aceea copiii sunt mult mai expusi riscurilor decat adultii.

Statisticile arata ca, pe durata vietii unei persoane, aproximativ 70% din expunerea la UV are loc inaintea varstei de 17 ani. Pericolul este mai mare la plaja sau pe partia de schi, deoarece apa, nisipul si zapada reflecta o mare parte din radiatii.

De la ce varsta trebuie sa poarte copiii ochelari de soare?

Varsta recomandata pentru ochelarii de soare la copii este de la 2-3 ani. Radiatiile UV ajung direct pe retina, motiv pentru care se pot instala tot felul de boli ale ochilor, care se vor manifesta la varsta adulta, daca copiii nu poarta de mici protectie pentru ochi.

De ce nu este recomandat sa poarte si bebelusii pana in 2 ani ochelari de soare?

In primii doi ani de viata ai unui copil, functia vizuala cu toate structurile ei interne este in plina dezvoltare. Daca ii vei pune copilului sub doi ani ochelari de soare, poti interveni in procesul de dezvoltare al ochiului, ramele ii pot distrage vederea corecta, iar copilul va coopera mai greu in purtarea lor, ducand chiar si la accidente ale ochiului.

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand cumparam ochelari de soare pentru copii?

Pe langa o protectie cat mai ridicata impotriva radiatiilor UVA, UVB si HEV, Kidoptok – o clinica oftalmologica Bucuresti, recomanda ca ochelarii celor mici sa aiba si urmatoarele caracteristici:

  • Lentile rezistente la impact care sa nu prezinte riscul ranirii in cazul loviturilor accidentale.
  • Rame mari. Copiii au tendinta de a privi in sus, de aceea ramele trebuie sa fie generoase pentru a asigura protectia necesara. 
  • Material incasabil. Ochelarii celor mici au sanse mari sa fie aruncati, calcati sau loviti, de aceea este important ca rama sa reziste socurilor puternice.
  • Rame flexibile cu imbinari elastice care sa permita ochelarilor sa ramana pe fata chiar si in timp ce micutul alearga sau practica diferite sporturi.
  • O banda elastica ce asigura ca ochelarii nu sunt pierduti sau scapati pe jos. O banda elastica mai scurta va asigura o mai buna fixare pe fata, in timp ce una mai lejera va permite copilului sa atarne ochelarii de gat atunci cand nu ii foloseste. 

Ochelarii de soare pentru copii trebuie purtati doar vara?

Nu! Ochelarii de soare pentru copii trebuie purtati atat in anotimpul cald, cat si in cel rece. Razele soarelui din timpul iernii se reflecta in zapada, facand astfel radiatiile UV mult mai periculoase. La fel se intampla si in cazul apei sau al nisipului, care reprezinta factori ce cresc efectul nociv al radiatiilor UV.

De unde cumparam ochelarii de soare pentru copii?

Oricat de atractivi ar fi pentru copii ochelarii cu rame colorate, cu personajele indragite din desenele animate, pe care ii gasiti in mall-uri sau anumite centre comerciale, este indicat sa le explicati copiilor si sa intelegeti si voi importanta achizitionarii de ochelari de soare de la cabinete specializate. La clinica oftalmologica Kidoptik din Bucuresti gasiti mai multe modele de ochelari de soare pentru copii, asa ca va asteptam cu drag, alaturi de cei mici, sa alegem impreuna perechea cea mai potrivita pentru ei!