Nu doar în afaceri vorbim despre organizarea timpului și a banilor. Viața de familie implică o cu totul altă organizare a timpului și a bugetului. Situația este puțin mai delicată când în ecuație intră două persoane și de-a dreptul complexă atunci când familia are unul, doi sau chiar mai mulți copii. Aceste scenarii sunt cele care ne-au determinat să alegem să tratăm aici un subiect din ce în ce mai actual, respectiv despre cum să organizezi bugetul familie pentru o viață echilibrată.
Întotdeauna există o legătură foarte strânsă între organizare timpului și un buget stabil și sigur pentru familie. Dacă știi să-ți planifici timpul, cu tot ce implică acesta, în privința orelor de lucru, cursuri sau lecții extrașcolare pentru copiii, zile de cumpărături, vacanțe, ore de relaxare, parc sau sport, plată facturi, când să pui banii pentru economii, perioade de reduceri, promoții sau tarife reduse etc, viața decurge mai previzibil și, implicit, mai echilibrată.
În cazul în care ai o familie sau vrei să-ți întemeiezi una și dorești să fii sigur că instabilitatea economică sau alte probleme nu îți vor da peste cap planurile de viitor, poți participa la un curs de time management. Poți afla multe lucruri interesante despre timp, bani, managementul timpului și obiceiuri financiare bune.
Care sunt cei mai importanți pași pentru o organizare a timpului și a bugetului familiei?
Pentru a ține lucrurile sub control și a nu te simți copleșit nici de lipsa de timp, nici de lipsa de bani, vei avea nevoie de disciplină și de rutină. Iată ce ar trebui să includă aceasta:
1. Fă-ți un program de familie
Cum timpul înseamnă bani, organizarea timpului înseamnă să reduci la minimum timpul care nu îți aduce niciun beneficiu. Din schemă nu trebuie să lipsească niciodată un program cât mai fix de lucru, timpul petrecut cu familia, timp pentru educație și autoformare și activități extrașcolare pentru copii, activități de weekend, parcuri de distracții, drumeții și călătorii scurte.
2. Fă-ți un buget de familie
Pentru a ști exact ce îți poți permite și ce nu, este bine să îți faci un buget de familie. Fii realist în alocări, pune în calcul inflația și un fond de urgențe pentru situații neprevăzute, nu îți propune să faci lucruri nenecesare creând datorii.
3. Planifică-ți cheltuielile în funcție de salariu sau venit
Fă toate plățile importante în perioada imediat următoare salariului. Nu uita să faci economii pentru lucruri deja planificate, precum vacanțe sau excursii și să pui deoparte banii care îți pot fi utili mai târziu. Scapă cât mai repede de datorii, de orice fel.
4. Planifică din timp vacanțele și alte activități de familie
Surprizele sunt plăcute în viață, dar nu și atunci când te lasă în mijlocul lunii fără bani. Dacă vrei să faci economii, dar să nu renunți la standardele de viață obișnuite, planifică-ți din timp vacanțele, pentru a plăti mai puțin, pleacă la munte în afara perioadelor de vârf, stabilește clar un buget pentru activități distractiv-recreative.
5. Fă-ți timp să pui bani deoparte
Oricât de greu ți se poate părea să ajungi să faci economii când ai familie, acest lucru nu este imposibil. Totul stă în a-ți propune acest lucru și a te ține cu strictețe de acest plan.
O viață de familie trebuie să fie o viață mai responsabilă și mai echilibrată, în care trebuie să înveți să-ți planifici și timpul și banii. Dacă vrei să afli cum, urmează un curs de time & money management cu Cătălina Duțu – trainer Eagle Consult & Services.