Cum amenajezi o grădină superbă prin parfum și culoare

Sursă foto: Unsplash.com

Unul dintre avantajele cele mai mari de a locui la casă îl reprezintă posibilitatea de a-ți crea propria grădină. Fie că vorbim despre una de legume sau una de flori, grădinăritul reprezintă o activitate benefică atât pentru corp, cât și pentru minte. Cu alte cuvinte, este o activitate complexă ale cărei efecte sunt multilaterale – pace, liniște, relaxare, dar și posibilitatea de a-ți face cu ușurință cele minimum treizeci de minute zilnice de activitate fizică.

Cu toate acestea, o grădină se poate dovedi destul de greu de întreținut și, mai mult decât atât, de amenajat. De fapt, urmând ordinea firească, întâi trebuie să o amenajezi, iar dacă lucrurile decurg conform așteptărilor, urmează întreținutul acesteia. Dacă iei în considerare ideea de a-ți amenaja o grădină de flori, pentru a-ți crea un cadru în care să te relaxezi oricând dorești, iată câteva sfaturi despre cum să faci acest lucru și cum să eviți situațiile neplăcute.

1.     Aria grădinii

Înainte de toate, delimitează porțiunea de teren pe care vrei să o transformi într-o grădină de flori. Raportându-te la speciile de flori pe care vrei să le plantezi, aceasta poate fi mai mare sau mai mică. În orice caz, nu există restricții – tot ce trebuie să faci în continuare este să iei în calcul și alți factori atunci când alegi aria respectivă. Descoperă în rândurile următoare care sunt aceștia!

2.     Calitatea solului

Pentru ca florile să crească și să se dezvolte armonios, este absolut esențial ca solul să fie sănătos și să permită drenajul apei. Indiciile unui sol nesănătos sunt faptul că, atunci când plouă, apa nu reușește să se infiltreze cu ușurință în acesta.

De asemenea, vei observa rapid un sol de calitate deoarece procesul de săpare se realizează fără prea mult efort. În funcție de aceste criterii, amenajează-ți grădina pe solul potrivit care să te ajute să plantezi și întreții florile cu minim de efort.

3.     Lumina soarelui

Cu siguranță nu-ți vei amenaja niciodată grădina de flori într-un loc umbrit deoarece speciile cultivate nu vor putea supraviețui. Plantele folosesc lumină solară pentru a realiza procesul de fotosinteză, un proces vital prin care acestea îți prepară substanțele necesare creșterii și dezvoltării.

În aceeași măsură, trebuie să ții cont de faptul că lumina solară prea puternică este nocivă deoarece are efect fotooxidativ. Pe scurt: îți usucă atât de mult plantele că le vei pierde oricât de mult le-ai uda.

4.     Soiurile cultivate

Partea aceasta este cea mai distractivă, întrucât nu există reguli. Alege să plantezi speciile de plante care-ți plac, fie că ești atras de mărimea, forma sau parfumul lor. De la superbii butași de trandafiri de pe famousroses.eu, până la crini și bujori, alege speciile tale preferate. Totuși, este necesar să acorzi atenție frunzișului specific diferitelor specii de flori pentru a evita aglomerarea.

Cu cât plantele sunt mai apropiate, se vor „lupta” pentru resursele de apă, sol și lumină solară, iar de cele mai multe ori, cele mai slabe dintre ele vor pieri. Oferă-le spațiul și resursele necesare pentru a se dezvolta frumos fără să scoată din competiție alte plante care îți plac.

Pentru a crea o imagine de ansamblu armonioasă și atrăgătoare, poți alterna atât speciile de flori care îți plac, cât și culorile florilor acestora. Astfel vei crea un peisaj multicolor deosebit care va impresiona prin explozia de culori și miresme.

5.     Regimul hidric

Plantele au nevoie în permanență de apă, procesul de germinare al semințelor depinzând, în mod esențial, de cantitatea de apă primită. Cu toate acestea, apa în exces va favoriza procesul de putrezire. Cel mai recomandat este să uzi florile doar atunci când pământul din jurul acestora este cât de cât uscat, adică o dată la două-trei zile pentru a evita udarea excesivă.

Amenajarea grădinii tale de vis nu a fost nicicând mai ușoară, dar este important să știi de la bun început cum vrei să arate. După aceea, păstrând în permanență fluxul propriilor gusturi, îți vei da seama că nu a fost doar o alegere inspirată, ci și una deosebit de practică.

O grădină de flori te poate ajuta să te relaxezi în momentele tensionate prin frumusețea și parfumul oferit, dar va constitui și un motiv de mândrie atât pentru tine însuți, cât și când ai prieteni în vizită. Nu mai vorbim despre faptul că grădinăritul este o activitate care reduce anxietatea și depresia.