Cum alegi cele mai bune anvelope de vară pentru vehiculul tău – Un ghid complet


Vara este perioada din an în care doriți să vă bucurați de drumuri cu vehiculul dumneavoastră. Însă, pentru a avea o călătorie sigură și confortabilă, este esențial să vă echipați vehiculul cu anvelopele de vară potrivite. Anvelopele de vară potrivite vă pot face călătoria mai sigură, mai confortabilă și mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil. Dar cum alegeți cele mai bune anvelope de vară pentru vehiculul dumneavoastră? Acest ghid vă va oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză și pentru a achizitiona cele mai bune anvelope de vară pentru vehiculul dumneavoastră. De la dimensiunea anvelopei, construcția, modelul benzii de rulare și clasificarea performanțelor, până la factori precum presiunea anvelopelor și eticheta anvelopei, acest ghid vă va oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face alegerea corectă. Așadar, haideți să începem și să aflăm cum să alegem cele mai bune anvelope de vară pentru vehiculul dumneavoastră!

Ce sunt anvelopele de vară?

Anvelopele de vară sunt concepute pentru a fi utilizate pe roțile unui vehicul în lunile mai calde, când temperatura depășește +7 grade Celsius. Aceasta este temperatura de la care cauciucul de iarna începe să se descompună. Când se întâmplă acest lucru, cauciucul își pierde proprietățile de amortizare. Acest lucru înseamnă că cauciucul anvelopei se va uza mai repede și va deveni mai susceptibil la deteriorări în timp. Acesta este motivul pentru care anvelopele de iarnă sunt necesare doar in lunile mai reci ale anului. Anvelopele de vară sunt fabricate pentru a rezista o anumită perioadă de timp în condiții de temperaturi mai ridicate. Așadar, nu sunt potrivite pentru utilizarea pe timp de iarnă sau în zonele cu temperaturi extrem de scăzute. În timpul iernii, este, de asemenea, mai puțin probabil ca acestea să fie folosite, deoarece nu sunt bune la temperaturi scăzute.

Cum să alegeți dimensiunea potrivită a anvelopei

Primul pas atunci când alegeți cele mai bune anvelope vară este să determinați dimensiunea corecta a anvelopei. De asemenea, va trebui să știți dacă autovehiculul dumneavoastră este cu tracțiune spate sau față, deoarece acest lucru va avea impact asupra alegerii pe care o veți face. Pentru a alege dimensiunea corectă a anvelopei de vară, va trebui să luați în considerare următorii factori:
– Datele din Cartea de identitate a masinii.
– Greutatea vehiculului dvs.
– Greutatea anvelopelor de vară pe care le cumpărați
– Presiunea de apăsare a pneurilor vehiculului
– Capacitatea de încărcare a anvelopelor spate și/sau față
– Distanța de frânare dorită
– Viteza nominală a vehiculului
– Nivelul dorit de eficiență a consumului de combustibil
– Caracteristicile de manevrabilitate dorite.

Diferite construcții de anvelope și modele ale benzii de rulare

Anvelopele de vară sunt disponibile în diferite construcții de anvelope și modele de bandă de rulare, în funcție de aplicație și de utilizarea prevăzută a anvelopelor. Cele mai comune tipuri de construcții de anvelope de vară disponibile includ:
– Anvelope pentru toate anotimpurile: Aceste anvelope sunt potrivite atât pentru utilizarea pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, deoarece oferă o tracțiune bună în toate condițiile meteorologice. De asemenea, acestea au un model special al benzii de rulare care este mai potrivit pentru condiții umede și alunecoase decât alte construcții de anvelope de vară.
– Anvelope off road: Aceste anvelope sunt concepute pentru aplicații off-road și oferă o tracțiune excelentă pe suprafețe nefixate, cum ar fi pietrișul și pământul. Anvelopele off road nu sunt recomandate pe sosele deoarece nu sunt tocmai confortabile la viteze mai mari.
– Anvelope pentru camioane ușoare: Aceste anvelope sunt concepute pentru vehicule ușoare și medii, cum ar fi camioanele ușoare și medii, SUV-urile și monovolumele. În majoritatea cazurilor, aceste anvelope nu sunt potrivite pentru autoturisme, deși există câteva modele care permit utilizarea lor pe ambele vehicule.
– Anvelope de vară: Aceste anvelope sunt potrivite pentru a fi utilizate numai pe vreme caldă și nu sunt destinate altor condiții.

Evaluarea performanței anvelopelor

Înainte de a cumpăra anvelope de vară, este important să le cunoașteți valorile de performanță și să le comparați cu alte anvelope de dimensiunea și capacitatea de încărcare a vehiculului dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine cum se vor comporta anvelopele de vară în diferite condiții. Valorile nominale de performanță ale anvelopelor de vară variază în funcție de construcția anvelopei și de modelul benzii de rulare utilizat. Puteți evalua performanța anvelopelor dvs. de vară comparându-le cu următoarele clasificări:
– Anvelope pentru toate anotimpurile: Aceste anvelope sunt adecvate pentru utilizarea atât pe drumurile de vară, cât și pe cele de iarnă. Deși oferă performanțe decente pe drumuri uscate, anvelopele all-season oferă o frânare slabă pe drumuri umede și acoperite de zăpadă.
– Anvelope pentru toate tipurile de teren și camioane ușoare: Aceste anvelope sunt concepute numai pentru utilizare pe toate tipurile de drum și nu sunt recomandate pentru utilizarea indelungata pe drumuri asfaltate. Anvelopele pentru toate tipurile de teren și pentru camioane ușoare oferă o tracțiune mai bună pe suprafețe nefixate decât anvelopele pentru toate sezoanele, dar tind să se uzeze rapid pe drumurile asfaltate.
– Anvelope de vară: Aceste anvelope sunt special concepute pentru a fi utilizate numai pe vreme caldă și nu sunt adecvate pentru condiții vitrege de vreme.

Presiunea în pneuri la anvelopele de vară

Presiunea în pneuri este un aspect de care mulți oameni îl trec cu vederea atunci când aleg cele mai bune anvelope de vară pentru vehiculul lor. Presiunea ideală pentru anvelopele de vară este trecuta in general pe stalpul din stanga al masinii. Cu toate acestea, mulți conducatori auto ignoră această recomandare și sfârșesc prin a uza anvelopele foarte repede. Este important să mențineți presiunea anvelopelor in limitele recomandate pentru a evita fie supra-gonflarea, fie un comportament prea rigid al masinii. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a verifica și menține în mod corespunzător presiunea din anvelope:
– Verificați presiunea anvelopelor înainte de fiecare drum.
– Mențineți presiunea pneurilor vehiculului dumneavoastră la nivelul recomandat. Acest lucru trebuie făcut urmând instrucțiunile producătorului.
– Verificați presiunea pneurilor înainte de a conduce pe suprafețe neasfaltate sau în afara drumului. Acest lucru se datorează faptului că riscul crescut de supra-gonflare pe suprafețe neasfaltate sau în afara drumului ar putea afecta integritatea pneurilor.

Factori de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați anvelope de vară

Alegerea celor mai bune anvelope de vară pentru vehiculul dumneavoastră este în mare parte o chestiune de preferințe. Cu toate acestea, există câțiva factori de care ar trebui să țineți cont, pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie posibilă.
– Asigurați-vă că anvelopele dumneavoastră nu au indicii de greutate si de viteza depășiti de capacitatea de încărcare recomandată, respectiv de viteza maxima recomanndata pentru vehicul dumneavoastra. Acest lucru este important, deoarece vă va ajuta să determinați dacă anvelopele dvs. sunt sigure pentru utilizare.
-Stabiliți-vă mai întâi un buget, apoi alegeți anvelopele cu cea mai bună etichetă în cadrul acelui buget. Clasele de consum, de aderența și nivelul de zgomot  sunt foarte importante și ele.
-Nu neglijați brandul anvelopelor. Alegeți un producător cunoscut, nu neapărat unul premium, dar să fie cât de cât cunoascut și serios.
-Luați în considerare și vânzătorul anvelopelor. Acesta trebuie să fie deasemenea unul serios, cu vechime în domeniul și care să asigure garanția și înlocuirea produselor defecte, dacă este cazul.
-Dacă nu sunteți sigur de anvelopele de vară pe care doriți să le cumpărați atunci ar trebui să contactați un vânzător de anvelope care oferă și consultanță gratuită pentru alegerea corectă a anvelopelor.
Puteti citi și aici mai multe despre acest subiec, și astfel, la final, veți fi în măsură să faceți cea mai bună alegere.