Resursele naturale sunt limitate, iar printre cei mai mari consumatori la nivel social sunt intreprinderile care au ca obiect de activitate productia de bunuri. Electricitatea si gazele sunt considerate resurse care trebuie controlate eficient, iar autoritatile din Romania au elaborat o lege prin care firmele se obliga sa gaseasca periodic metode de diminuare a consumului de resurse. Legea 121 din 2014 obliga firmele ce consuma anual mai mult de 1000 de tone echivalent petrol sa efectueze un audit energetic. Cu ajutorul unui astfel de procedeu, se poate diminua consumul de resurse, fara a exista un impact negativ la nivelul productiei afacerilor. Iata tot ce trebuie sa stii despre ce este un audit energetic industrial si la cine ar trebui sa apelezi, pentru ca firma ta sa beneficieze de un tratament corect si de masuri eficiente.
Ce este un audit energetic industrial
Auditul energetic industrial reprezinta o procedura impusa prin legea 121 din 2014. Prin intermediul unui audit energetic, se verifica modul in care o companie gestioneaza resursele energetice pentru a-si desfasura activitatea. Auditul este o analiza asupra consumului efectuat pe o perioada determinata, dar si asupra specificului sediului firmei. in Romania, afacerea ta este obligata sa efectueze o data la fiecare patru ani un audit energetic industrial, in cazul in care se incadreaza in criteriul referitor la consumul de 1000 de tone echivalent petrol pe an.
Auditul energetic poate fi efectuat de catre persoanele fizice autorizate, dar si de catre firmele specializate in acest domeniu. Cu cat compania pe care o contactezi pentru a te ajuta cu auditul este mai experimentata si dispune de personal mai bine pregatit si de tehnologii si algoritmi de analiza mai moderni, cu atat rezultatele vor fi mai satisfacatoare.
Efectuarea auditului energetic industrial se desfasoara in doua etape. Prima etapa presupune analizarea consumului inregistrat de firma ta in ultimii trei ani calendaristici. Aceasta analiza se efectueaza in baza facturilor pe care trebuie sa le trimiti companiei de audit. Concluziile obtinute in baza analizei consumului inregistrat sunt combinate cu datele obtinute in cea de-a doua etapa a auditului.
Aceasta consta in deplasarea la sediul firmei tale a unui expert in audit, care analizeaza modul in care sedul gestioneaza consumul de energie. Sunt verificate izolarea termica a cladirii, dar si starea echipamentelor utilizate. In final, in urma ambelor etape de audit, rezulta un dosar de audit necesar in scop legal pentru afacerea ta, dar si un set de recomandari.
Consum mai mic, profit mai bun
Recomandarile obtinute in urma auditului energetic pot consta in modificari care pot fi aduse sediului in care iti desfasori activitatea, schimbari efectuate la nivelul aparaturii utilizate sau chiar utilizarea unor furnizori diferiti de servicii de electricitate sau gaze. Odata implementate, recomandarile specialistilor in audit vor conduce la o scadere a consumului pe care firma ta il inregistreaza. Facturile mai mici se vor transforma, pe termen mediul si lung, in economii cu adevarat impresionante. Cheltuielile mai mici vor contribui la inregistrarea unui profit imbunatatit.
Daca ai sub control o companie care se incadreaza in criteriile in baza carora functioneaza Legea 121 din 2014, apeleaza la Elsaco Esco si te vei alege cu cele mai bune servicii de audit energetic industrial. Companie specializata in astfel de procedee si cu o vasta experienta pe piata din Romania, Elsaco te va ajuta cu cele mai bune recomandari si se va ocupa ca procesul de audit energetic sa se efectueze rapid si fara complicatii. Solicita online efectuarea unui audit si bucura-te de un proces simplu si de consultanta permanenta pe tot parcursul sau.