CELE MAI POTRIVITE VOPSELE PENTRU FINISAJELE INTERIOARE PATRU TIPURI DE VOPSEA PE CARE TREBUIE SA LE CUNOSTI

Plănuiești o renovare pentru casa ta sau îți dorești pur și simplu să împrospătezi unul din spațiile interioare?

Știm cu toții că este o mare bătaie de cap să îți faci curaj și să te pui pe treabă, ca să nu mai vorbim de alegerea culorilor potrivite sau de contractarea unui meșter care să facă o treabă bună. Sau poate ești un adept/ă al proiectelor de bricolaj și vrei să o faci tu singur/ă?

Un bun început în toată această aventură este să alegi platforma potrivită unde să găsești toate cele necesare pentru noul tău proiect,  de la unelte până la vopselele decorative.

Ce este vopseaua lavabilă pe bază de latex?

Termenul de latex îți poate părea inovativ la prima vedere, însă ai fi surprins să afli că acest tip de vopsea este cel mai folosit pentru decorațiunile interioare, și cel mai probabil l-ai folosit și tu în trecut.

Vopseaua lavabilă pe bază de latex, așa cum îi este și denumirea, este cea mai populară vopsea decorativă datorită faptului că se poate aplica și spăla cu ușurință, și vine într-o mare varietate de culori. Poți să o folosești și tu pentru noul tău proiect DIY!

Beneficii ale vopselelor lavabile pe bază de latex

 • Au o putere ridicată de acoperire
 • Emisii reduse – produc o cantitate mai mică de vapori, motiv pentru care mirosul este mai puțin intens decât al vopselelor pe bază de solvenți
 • Nu conțin solvenți
 • Se aplică cu ușurință și se curăță tot atât de ușor
 • Se usucă rapid
 • Au o permeabilitate ridicată la vaporii de apă
 • Au rezistență la ciuperci si bacterii
 • Aderență ridicată, prevenind crăparea în timp
 • Se găsesc într-o gamă variată de culori, care își păstrează intensitatea în timp

De ce trebuie să ținem cont când alegem finisajul vopselei?

Finisajul vopselelor se observă cel mai adesea în cantitatea de lumină reflectată de vopsea, care produce o oarecare strălucire.

Vopselele cu un finisaj lucios reflectă mai multă lumină, în timp ce vopselele fără finisaj  sau cu finisaj mat absorb lumina.

Putem să vorbim de asemenea și despre vopsele cu finisaj semi lucios sau vopsele care produc diverse efecte (reflexii metalice, reflexii perlate sau efecte de rugină).

Factorii de care ar trebui să ținem cont atunci când alegem vopseaua:

 • Durabilitatea acesteia
 • Temperatura și umiditatea din încăperea respectivă
 • Traficul din acea încăpere
 • Ușurința de a curăța suprafața vopsită.

Vopseaua ideală pentru finisajul tău preferat

Dacă aveai impresia că alegerea culorii este partea cea mai complicată în procesul renovării spațiilor interioare, află că acum o să trebuiască să alegi și finisajul dorit. Acesta trebuie să se potrivească stilului tău, însă și atmosferei pe care vrei să o creezi în încăperea respectivă.

Pentru un efect de succes, trebuie să alegi combinația perfectă între tipul de vopsea, finisajul și culoarea acesteia, astfel încât să-i conferi personalitate interiorului tău.

 1. Vopsea latex mată pentru un finisaj mat

Aceste vopsele conțin o cantitate foarte mare de pigment, având o putere de acoperire foarte ridicată. Dacă își dorești să economisești, aceasta este vopseaua potrivită ție, deoarece nu necesită multe aplicări. Vopselele mate sunt perfecte pentru a acoperi zgârieturi sau găuri din pereți.

Sfat pentru părinți: pereții acoperiți de vopsele mate se curăță mai greu, așadar nu sunt recomandate pentru camera copiilor.

Sunt ideale pentru dormitoare, tavane, sufragerii sau spații cu trafic limitat.

 1. Vopsea latex satin-mată pentru un efect semi-lucios

Dacă își dorești o vopsea cu o putere de acoperire medie, care să îi confere încăperii tale un aspect relativ lucios, atunci această vopsea este pentru tine.

Vopselele satin-mate produc o cantitate limitată de reflexii luminoase și sunt mai puțin lucioase decât cele satinate.

Consistența vopselelor satin-mate este mai diluată, așadar acestea nu vor avea o putere de acoperire foarte ridicată pentru pereți, lăsând să se vadă imperfecțiunile.

Vopselele satin-mate au însă avantajul de a fi durabile în timp și rezistente la mucegai, fiind potrivite pentru încăperi umede și cu trafic ridicat, precum băi, bucătării, camera copiilor sau camera de serviciu.

 1. Vopsea latex satinată pentru un finisaj lucios

Am ajuns și la vopseaua ta preferată. Această vopsea se poate adapta oricărui tip de încăpere, fiind probabil cea mai utilizată vopsea de pe piață.

Vopseaua latex satinată are un finisaj strălucitor și produce un efect mătăsos pe pereți. De asemenea, este foarte rezistentă și se curăță cu ușurință, fiind excelentă pentru zonele cu trafic ridicat din casa ta.

Singurul dezavantaj al acestei vopsele este faptul că are un grad de acoperire foarte scăzut, motiv pentru care se pot vedea cu ușurință imperfecțiunile pereților, precum și aplicările cu pensula.

Fiind o vopsea care atrage lumina, aceasta este ideală pentru marea majoritate a încăperilor tale, în special a celor care mai întunecate sau care nu primesc suficientă lumină.

 1. Vopsea decorativă de interior cu reflexii  

În final, putem să menționăm și vopselele decorative de interior care produc diverse efecte, acestea fiind din ce în ce mai populare în design-ul interior.

Vopselele cu reflexii îi conferă o notă de opulență încăperii tale și sunt o alternativă perfectă a unui tapet. Acestea au o durabilitate foarte ridicată, se curăță cu ușurință (chiar la 3 săptămâni după aplicare), însă dezavantajul lor este că aplicarea este mai dificilă și au un grad de acoperire scăzut al imperfecțiunilor.

Aceste vopsele se potrivesc excelent unui perete de accent, a unor piese de mobilier sau a ușilor, fiind ideale pentru sufragerie, pentru un perete din dormitor sau pentru oricare încăpere căreia vrei să îi adaugi un strop de excentricism. 

În magazinul online Baumag poți să găsești vopsele decorative de interior cu reflexii metalice, cu efect de rugină sau cu efect catifelat și reflexii perlate.

Tu cum o să îți decorezi încăperea?

Dacă ai reușit sa alegi finisajul potrivit ție, însă nu știi cum să combini culorile sau mai ai încă nevoie de alte unelte pentru a începe renovarea, află că specialiștii Baumag îți stau la dispoziție pentru a te sfătui în legătura cu tot ce ai nevoie pentru proiectul tău de design interior. 

Intră pe site acum și începe renovarea mult dorită!