Vremea caldă înseamnă startul activităților de primăvară în grădină. Poate fi copleșitor să te apuci de astfel de activități după o iarnă rece și lungă.
Iar ca să eviți reclamațiile, cu privire la rezultatele obținute, Grădinamax vine în întâmpinarea ta cu un set de recomandări. Mai exact, vei afla ce să faci acum, la început de primăvară, pentru a te bucura de o grădină de invidiat. În afară de asta, trebuie doar să te înarmezi cu determinare și voie bună.
Deși e adevărat că sunt multe de făcut la început de sezon, încearcă să faci din aceste activități ceva plăcut. Așadar, nu le mai privi ca pe o sarcină greoaie. Mai degrabă bucură-te de zilele tot mai calde, de soare și de timpul petrecut afară. După atâtea luni de stat mai mult la interior, avem în sfârșit ocazia de a sta în aer liber. Iată ce trebuie să faci pentru a oferi un start grozav grădinii tale în această primăvară.
- Fă un tur al grădinii și vezi care este starea acesteia
Va fi greu să știi de unde să începi lucrările de primăvară dacă nu faci întâi un tur al grădinii și curții. Trebuie să inspectezi plantele și să vezi care este starea acestora și, bineînțeles, să vezi unde și dacă ai locuri goale. În afară de plante și arbuști, nu uita să inspectezi și pomii. Și aceștia trebuie întreținuți, indiferent de tipul lor. Este de notat că tăierile se efectuează diferit, în funcție de tip. O tăiere corectă poate contribui la un rod mai bogat, dacă vorbim de pomi fructiferi. Așadar, interesează-te de practicile corecte sau angajează o persoană cu experiență.
Strânge frunzele și alte resturi vegetale ce au rămas pe sol la această oră. În acest fel, faci loc gazonului și plantelor să crească. Dacă ai zone unde ai aplicat mulci, îndepărtează mulciul vechi și adaugă un strat nou de mulci. Pentru cei care nu știu asta încă, mulciul este ideal pentru a ține buruienile departe și menține umezeala la nivelul solului.
Este momentul ideal să verifici garduri, poteci sau trepte ce duc spre sau prin grădină. Poate este necesar să mai repari din ele, iar acum este timpul pentru astfel de lucrări.
- Ai goluri în grădină?
O tură de verificare îți va dezvălui acele locuri din grădină unde solul pare golaș. Dacă ai astfel de goluri inestetice, va trebui să te decizi ce plante ai putea plasa acolo. Sunt plante ce nu rezistă de la un an la altul și vor trebui înlocuite. Partea bună, când ai locuri disponibile, e că poți experimenta sau schimba decorul grădinii cu noi soiuri. La Grădinamax, spre exemplu, ai un portofoliu generos de plante de grădină din care poți alege.
- Tunde arbuștii ornamentali
Începutul primăverii este un moment grozav să tunzi plantele, cum ar fi arbuștii și tufele ornamentale, trandafiri și alte plante ce necesită îngrijire. Trebuie îndepărtate părțile uscate ale plantei, cele rupte de greutatea zăpezii sau cele care au fost afectate de boli. Astfel de tăieri încurajează creșterea de lăstari tineri. De asemenea, plantele care fac flori în primăvară trebuie tunse după ce trec florile. Dacă faci asta poți stimula plantele să înflorească din nou.
- Pregătește zonele în care vei așeza plante
Fie că vrei să folosești zone unde au fost așezate plante anul trecut sau vrei să creezi noi zone, pământul trebuie pregătit. Trebuie săpat și întors, pentru a-l oxigena și afâna. Rădăcinile noilor plante se vor dezvolta mai bine într-un astfel de mediu. De asemenea, trebuie îndepărtate buruienile și alte resturi vegetale. Dacă ai posibilitatea, adaugă compost sau gunoi de grajd fermentat. Acestea vor îmbogăți solul cu materia organică valoroasă pentru plante. Amestecă bine și aranjează solul cu o greblă înainte să plantezi.
- Aplică îngrășământ
Pe măsură ce grădina ta se trezește la viață, va avea nevoie de hrană. De aceea este bine să aplici îngrășământ de calitate, cu o compoziție echilibrată, în jurul copacilor și arbuștilor, acolo unde vezi semne de noi creșteri. Azaleele, cameliile, afinele și citricele vor aprecia un îngrășământ mai acid, special creat pentru ele. Sau poți utiliza mulci obținut din ace de conifere. Și plantele perene au nevoie de îngrășământ. Aplică-l de îndată ce observi că și-au reluat activitatea (au început să dea lăstari noi).
Vrei să eviți reclamațiile și să te bucuri de o grădină superbă? Ai aflat de la Grădinamax care sunt cele mai importante lucrări de primăvară. Treci la treabă cât mai repede, pentru a da plantelor șansa la un start bun în sezonul de creștere. Cu siguranță vei observa diferența.