Ce trebuie să știi despre virusul HIV – despre testarea HIV și tratamentele disponibile

În articolele anterioare (Ce trebuie să știi despre virusul HIV. Despre prevenirea infectării cu virusul HIV și Ce trebuie să știi despre virusul HIV – ce este, cu a apărut și care sunt stadiile bolii?) am discutat despre virusul HIV, cum a apărut, cum se transmite acesta și despre metodele de prevenire a infectării. În cele ce urmează am abordat subiectul testării și tratamentului care încetinește evoluția bolii induse de acest virus, în urma studiului articolelor științifice din literatura de specialitate.

Cum îți dai seama că ai HIV?

Singura modalitate prin care poți afla dacă ai HIV este să te testezi.

Cunoașterea statutului tău este importantă deoarece te ajută să iei decizii sănătoase pentru a preveni contactarea sau transmiterea HIV.

După contactarea virusului HIV, unele persoane pot prezenta simptome asemănătoare gripei în decurs de 2 până la 4 săptămâni după infecție (etapa I a infecție cu HIV). Însă unele persoane nu se simt rău în această etapă. Simptomele asemănătoare gripei includ febră, frisoane, erupții cutanate, transpirații nocturne, dureri musculare, dureri în gât, oboseală, ganglioni limfatici umflați sau ulcerații la nivelul gurii. Aceste simptome pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. În acest timp, testul HIV poate fi negativ, dar persoanele care au această infecție sunt extrem de infecțioase și pot răspândi infecția altor persoane.

Dacă ai simptome asemănătoare gripei, nu înseamnă neaparat că ai HIV. Aceste simptome pot avea și alte cauze.

Dar dacă ai aceste simptome după o potențială expunere la HIV, consultă un medic și testează-te. Singura modalitate de a determina dacă ești sau nu infectat este să îți faci un test în acest sens.

După ce te-ai testat, este important să afli rezultatul testului, astfel încât să poți discuta cu medicul cu privire la opțiunile de tratament dacă ești HIV-pozitiv sau să înveți modalitățile de prevenire a infectării cu HIV dacă ești HIV-negativ.

Cât de repede după expunere poți afla dacă ești infectat?

Niciun test HIV nu poate detecta virusul HIV imediat după infectare. Dacă crezi că ai fost expus la HIV în ultimele 72 de ore, discutată imediat cu medicul despre profilaxia post-expunere (PEP).

Timpul dintre momentul în care o persoană ar fi putut fi expusă la HIV și momentul în care un test poate spune sigur dacă persoana respectivă are HIV se numește „perioada de fereastră” sau „fereastra imunologică”. Perioada ferestrei variază de la persoană la persoană și depinde de tipul de test utilizat pentru a detecta HIV.

Un test ARN îți poate spune de obicei dacă ești infectat cu HIV începând cu 10 până la 33 de zile după expunere.

Un test de tip antigen/anticorp efectuat în laborator pe sânge venos, de obicei, poate detecta infecția cu HIV începând cu 18 până la 45 de zile după expunere. Testele antigen/anticorp efectuate pe sânge prelevat din vârful degetului pot detecta, de obicei, infecția cu HIV începând cu 18 până la 90 de zile după expunere. Așadar este de preferat un test antigen/anticorp efectuat în laborator pe sânge venos.

Pentru a afla sigur dacă ai sau nu HIV, trebuie să te testezi din nou, la cel puțin 90 de zile după expunerea cea mai recentă.

Există tratament pentru HIV?

În prezent, nu există un tratament eficient pentru HIV. Dar cu îngrijire medicală adecvată, HIV poate fi controlat. Tratamentul pentru HIV se numește terapie antiretrovirală sau ART.

Dacă este urmată în mod corect, în fiecare zi, această terapie poate să prelungească în mod semnificativ viața multor persoane infectate cu HIV, să le mențină sănătoase și să reducă mult șansele de a le infecta pe alții.

Înainte de introducerea acestei terapii în anii ‘90, infecția HIV progresa la SIDA (ultima etapă a infecției cu HIV) în câțiva ani. Astăzi, persoanele diagnosticate cu HIV și tratate de la început, înainte ca boala să se manifeste, pot trăi aproape cât cineva care nu are HIV.

Articol scris de Lector univ. Dr. Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții de pregătire la chimie pentru BAC, ORI pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.