Ce sunt plantele perene și de ce să le ai în grădină?

Plantele sunt mult mai complexe decât am putea crede. Dincolo de faptul că fiziologia lor este una extrem de complicată, iar mecanismele biologice de apărare presupun chiar și mișcări proprii, cunoscute sub denumirea de „nastii”, plantele au și un ritm biologic de înmulțire, specific diferitelor genuri de plante în parte. Astfel, plantele dispun de propriile arsenaluri biologice pentru a se înmulți.

În această privință, se deosebesc trei categorii de plante: anuale, bienale și perene. Plantele anuale sunt acele specii care germinează, înfloresc, fac semințe și mor de-a lungul unui singur sezon. Scopul lor final este acela de a produce semințe și de a le disemina pe calea vântului sau cu ajutorul insectelor. Cu toate acestea, dacă ele nu răsar spontan în anul următor, este nevoie să le replantezi pentru a reapărea.

Plantele bienale sunt plantele care fac flori și care, pentru a realiza un ciclu de viață complet, parcurg două perioade de vegetație. Prima perioadă reprezintă faza reproductivă, în care plantele fac semințe și mor, iar următoarea perioadă este reprezentată de partea vegetativă, când din semințele depuse vor răsări noi plante. Din această categorie fac parte plante precum sfecla de zahăr și ceapa, menta piperată, frăguțele ornamentale.

Din ultima categorie fac parte plante și flori perene. Spre deosebire de alte tipuri de plante pe care le putem considera „de scurtă durată”, plantele perene sunt, de obicei, plante foarte rezistente la anotimpurile mai reci, motiv pentru care rădăcinile lor rezistă în sol pe timpul iernii. Astfel, vor reapărea anul viitor, în sezonul specific, fără a fi nevoie să le plantezi din nou, ceea ce înseamnă că nu vei economisi doar bani, ci și foarte mult timp și resurse.

De obicei, acestea înfloresc doar într-un anumit anotimp (primăvara, vara sau toamna), dar există și plante perene de grădină cu înflorire prelungită, pe parcursul a mai multe anotimpuri. Când sunt cultivate în condiții favorabile și, de asemenea, climatizarea este cât de cât optimă, multe soiuri de plante perene de grădină duc o viață îndelungată. De asemenea, durata aceasta variază și în funcție de îngrijirea și întreținerea lor.

Unele au nevoie de intervenția omului pentru a-și menține vigoarea și a se înmulți cum trebuie, în timp ce altele sunt rezistente și mult mai puțin pretențioase. Pe jardina.eu poți găsi o mulțime de specii de flori, arbuști și alte tipuri de plante, care îți vor înfrumuseța grădina de flori și o vor face să pară desprinsă parcă dintr-un basm. Plantele perene trăiesc mai mult de doi ani, deoarece majoritatea se înmulțesc prin structuri vegetative rezistente în sol, nu semințe.

Plantele perene pot rezista pe timpu liernii deoarece structurile vegetative de înmulțire (rizomi, tuberculi, bubli) reprezintă depoztive pentru substanțele nutritive necesare. De asemenea, există plante care se pot înmulți astfel chiar și zeci de ani, cum ar fi ghioceii și crinii imperiali. Mai mult decât atât, aceste structuri de înmulțire conțin taninuri, substanțe fitochimice și poliglicani care joacă rol de apărare împotriva potențialilor dăunători.

Astfel, plantele perene au tot ce le trebuie pentru a prospera într-o grădină de flori, rezistând anotimpurilor și, pe neașteptate, răsărind din nou anul următor și împrăștiindu-și parfumul peste tot în aer.