5 sfaturi care te vor ajuta să înveți mai ușor o limbă străină

Cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine îți aduce beneficii, atât pe plan personal, cat și profesional. Numeroase studii realizate de oameni de știință, de la unele dintre cele mai mari institute de cercetare, au scos la iveală că persoanele care au învățat una sau mai multe limbi străine și-au dezvoltat creierul. De asemenea, și-au îmbunătățit și anumite procese mentale, precum gândirea, inteligența sau orientarea spațială.

            De asemenea, alte studii au demonstrat că este util să înveți o limbă străină chiar dacă ești adult, creierul având o capacitate de adaptare foarte mare, astfel că, dacă îți dorești să dobândești cunoștințe într-o limbă străină poți face acest lucru la orice vârstă. Atunci când îți soliciți creierul să îndeplinească sarcini noi, cum ar fi studiul unei limbi străine, îți vei dezvolta capacitatea de memorare, gândirea, capacitatea de comunicare și de analiză a situațiilor.

            Procesul studierii unei limbi străine poate fi de lungă durată și în funcție de abilitățile tale poți învăța pe cont propriu sau poți avea nevoie de cursuri pentru a reuși să parcurgi sistematic toate noțiunile pe care le implică procesul de studiu al unei limbi străine. Îți prezentăm mai jos câteva trucuri de care să ții cont, astfel încât să-ți fie mai ușor pe parcursul procesului de studiu.

  •  Învață cât mai multe cuvinte noi

Cu cât ai un vocabular mai dezvoltat în limba străină pe care vrei să o studiezi, cu atât mai rapid va fi procesul de învățare. Pentru început, trebuie să memorezi cele mai uzuale cuvinte și forme de salut sau de prezentare, iar apoi să continui sistematic studiul vocabularului. Vei dobândi cunoștințe mai vaste de vocabular dacă te vei obișnui să studiezi cu ajutorul unor dicționare, în care să cauți cuvintele potrivite intereselor tale: tehnice, de specialitate sau generale. În acest fel, vei cunoaște mai multe cuvinte și astfel vei avea o capacitate mai mare de înțelegere a limbii străine pe care o studiezi, de fiecare dată când citești sau vizionezi un film în limba respectivă.

  • Studiază cu ajutorul unor cărți

Cursurile de limbă străină pe care să le parcurgi în propriul ritm, chiar la tine acasă, sunt disponibile atât în librării, cât și în anticariate. Printre cele mai populare sunt cursurile de limba engleză, aceasta fiind cea mai des întâlnită limbă străină la nivel internațional. Înainte de a verifica oferta pe care anticariatele și librăriile o au pentru cursuri de limbi străine tipărite, este necesar să îți stabilești obiectivul pentru care dorești să înveți respectiva limbă și să îți structurezi un program zilnic de studiu. În acest fel, vei fi mult mai determinat să înveți cu conștiinciozitate.

  • Exersează pronunția

Pe lângă cele mai uzuale cuvinte și expresii pe care este necesar să le înveți la început, trebuie să-ți exersezi și pronunția în limba străină pe care ai ales să o studiezi, pentru că acest lucru îți va da mult mai multă încredere în tine. Poți începe să faci câteva exerciții de pronunție în fața oglinzii. Online, găsești numeroase tutoriale despre pronunția corectă a anumitor cuvinte și fraze, iar aplicațiile disponibile pentru telefon sau tabletă te pot ajuta, de asemenea, să evoluezi în ceea ce privește pronunția și studiul limbii respective, în ansamblu.

  • Gândește, citește și scrie în limba pe care o studiezi

După ce ai dobândit suficiente cunoștințe care îți permit să înțelegi atât verbal cât și scris limba pe care o studiezi, este recomandat să o practici în cele mai uzuale activități, ca de exemplu: când gândești, scrii sau asculți diverse materiale video ori audio. Când îți devine o obișnuință să faci toate lucrurile pe care le faci în limba maternă, în limba pe care tocmai ai învățat-o, îți vei dezvolta partea de creier responsabilă cu memorarea. Pe lângă toate acestea, ai mult mai multe șanse de promovare pe plan profesional.

  • Poartă conversații cu un vorbitor nativ

Rețelele de social media dar și unele aplicații pentru învățarea unei limbi străine îți fac acum tot mai ușoară posibilitatea de a conversa cu un vorbitor nativ al limbii străine pe care vrei să o înveți sau perfecționezi. Este foarte important să nu îți fie frică să greșești, pentru că doar așa vei învăța. Acest exercițiu este foarte benefic pentru a-ți exersa pronunția și a-ți dezvolta vocabularul.

            Să înveți o limbă străină este benefic pentru sănătatea creierului, a gândirii, dar și stării tale emoționale. Pe măsură ce evoluezi cu studiul, vei observa schimbări în bine atât în relația ta cu tine, cât și în relațiile cu ceilalți.